La Miana en haar Kasteel-Symfonie

De symfonie
De ruïnes van het La Miana kasteel is een symfonie rijker. Het muziekstuk is componeerd door Jos Engelhard en uitgevoerd op zondag 11 november 2012 in de Lutherse kerk te Nijmegen door het Nieuw Jos Engelhard Ensemble.  

Geschiedenis van het "La Miana" kasteel 
Deze geschiedenis gaat terug naar de 8e eeuw, toen is de toren van het kasteel gebouwd. Na uitbreiding in de 12e eeuw vestigden zich hier de feodale familie 'Ca Miniana'. Zij worden in diverse documenten vanaf 1118 genoemd. Zij waren heer en meester over de vallei, over landgoederen en boerderijen. Later kreeg dit kasteel een militaire functie, de familie is een stukje hogerop gaan wonen en lieten de huidige pastorie bouwen met kapel. Zij hebben hun beste tijd gekend in de 13e en 14e eeuw. Het dal van La Miana telde toen ± 800 inwoners. Halverwege de 15e eeuw trok familie weg na conflicten, hoge schulden en bemoeienissen van de kerk. Het kasteel is daarna in verval geraakt.

Opgravingen
Eeuwen lang is het kasteel bedolven geweest onder puin, stenen en aarde en begroeid met bomen en struikgewas. Enkele zichtbare muren bleven getuigen. Frans Engelhard is in 2006 begonnen met het uitgraven van dit kasteel! Beetje bij beetje zijn dikke muren, smalle schietgaten, stukken vloer, ingezakte trappen en een vierkante toren blootgelegd onder begeleiding van professionele archeologen en met hulp van familie en vrienden. Talloze voorwerpen en scherven van steen, aardewerk en metaal uit diverse periodes zijn opgegraven, maar een familiewapen is nooit teruggevonden en vooralsnog is daar niets over bekend.

La Miana Symfonie
Toch bleek er behoefte aan een (nieuwe) identiteit voor de resten van dit kasteel. Jos Engelhard, eveneens betrokken geweest bij de opgravingen, is geïnspireerd geraakt en het idee is geboren om La Miana een eigen symfonie te geven.

De La Miana Symfonie is geschreven voor een 13-koppig ensemble en bestaat uit 3 delen: Ruïnes & Percelen, Serenade en Waterput. Geïnspireerd op het La Miana kasteel, de Spaanse Pyreneeën en de sfeer van de Catalaanse Sardanas.

Nieuw Jos Engelhard Ensemble
Jos Engelhard, een bekend tenorsaxofonist uit Nijmegen, ontving in 1972 de eerste prijs met zijn TRIO WAVE op het bekende Loosdrecht Festival. Naast optredens met Trio Wave, is Jos zich gaan toeleggen op het componeren en dirigeren. In 1980 richtte hij HET JOS ENGELHARD ENSEMBLE op waarvoor hij vele composities schreef met ondersteuning van stipendia, toegekend door het CRM. Met dit ensemble heeft hij op diverse festivals gespeeld. Jaren later in 2009 richtte hij het NIEUW JOS ENGELHARD ENSEMBLE op, bestaande uit 13 musici. Met dit ensemble wordt de La Miana Symfonie uitgevoerd. Daarnaast werkt Jos aan een nieuwe symfonie voor een groot blazersensemble, een muziekstuk voor saxofoonoctet en ensemble; een kwintet voor piano en blazers; De Fantasie Flinstones voor klarinet en saxofoontrio; een mis voor een 4 stemmig koor, hobo en ensemble.

De musici van het Nieuw Jos Engelhard Ensemble
• Lidia van der Vegt  - hobo/althobo
• Anton Willems - klarinet/basklarinet
• Peter Arts van de Zanden - fluit/basfluit
• Jasper Arts - hoorn
• Femke Tijink - trompet
• Frans van Geffen - fluit/altfluit/basfluit/baritonsaxofoon
• Gan Sun - piano
• Ruud Roelofsen - pauken/slagwerk
• Eugene Flören - vibrafoon/xylofoon/slagwerk
• Paul Vos - electische gitaar 
• Carel van Rijn - bas
• Guido Jansen - viool
• Veit Steinmann - celloAfbeelding archeologie 

 

 

Inloggen

 

 

So replica watches uk that Jacques De replica watches Luo launched a unique eccentric second seconds watch, for the rolex replica activities help swiss replica watches.